Jako, że ostatnio rozpoczęliśmy trend na placuszki "inaczej" Dziś mam dla was Placuszki drobiowe z selerem. Jak by Wam tu opisać smak. Gdy są jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach.Mięso z kurczaka staje się tak delikatne jak takie pianki coś się kiedyś za dzieciaka jadło :) Po prostu to coś normalnego co jemy na co dzień, ale przygotowane w niecodzienny sposób :) Smacznego :)
Składniki
- Składniki na 14 sztuk:
- 2 pojedyńcze filety z kurczaka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki sera żółtego startego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka przyprawy Kebab- Gyros, lub tyle ile lubimy
- Sól
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Z selera odrzucić włókna i zetrzeć go na grubych oczkach tarki
Filety drobiowe pokroić w drobną kosteczkę (ja pokroiłem troszkę grubiej i też był dobrze), przyprawić solą i gyrosem, dodać majonez, posiekaną cebulę, seler, sprasowany czosnek i posiekany szczypiorek, wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Następnie dodać jajka , ser żółty i mąkę ziemniaczaną, wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Podać z ulubioną surówką. Ja zrobiłem surówkę z kapusty pekińskiej (chciałem sałatę rzymską ale kurczę nie było) i pomidora, z dodatkiem jogurtu naturalnego była bardzo smaczna :) A i warto zrobić sos (ja nie zrobiłem niestety) np dip czosnkowy lub coś na ostro.
Pozdrawiam :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz