sobota, 7 czerwca 2014

Chińczyk w dom, omnomnom :)


Jeśli ktoś jadł kiedyś w jakimkolwiek chińskim barze to na 100% próbował kurczaka w cieście kokosowym. A jeśli nie to też ma okazję teraz spróbować i to we własnej kuchni :) Mięciutka słodkawa kokosowa panierka i soczysty kurczak w środku trochę sosiku słodko kwaśnego i świeży ananas dla kontrastu na pewno umili każdy dzień :) Można podać je także z ryżem jeśli wolicie tradycyjnie :)
Powodzenia i nie bójcie się eksperymentować w kuchni :)



Składniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej

150 g wiórków kokosowych

2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę

3 jajka

1 opakowanie proszku do pieczenia

3 łyżki cukru

750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia

sól
Sposób Przygotowania:
1. W średniej misce mieszamy dwie szklanki mąki pszennej, dwie szklanki mleka, trzy jajka, saszetkę proszku do pieczenia, trzy łyżki cukru oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto.

2. Gdy ciasto jest już wymieszane dodajemy 150 gram wiórek kokosowych, po czym dokładnie mieszamy.


3. W woku rozgrzewamy 750 ml oleju roślinnego, aby smażyć na głębokim tłuszczu.


4. Kurczaka pokrojonego w kostkę, namaczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz.(należy smażyć tak długo, aż kurczak w środku będzie gotowy).


5. Po chwili smażenia kurczak w cieście kokosowym jest już gotowy.





 SMACZNEGO :D

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

świeŻy!