niedziela, 24 sierpnia 2014

Naleśniki z farszem brokułowym i dipem musztardowym + wersja dla wegan :)


Chyba każdy lubi zjeść sobie naleśnika z dżemem lub jeszcze lepiej z kremem czekoladowym. Dla was dziś naleśnik z farszem brokułowym. Łatwo, smacznie i zdrowo. A i na dole dodatek specjalnie dla wegańskich miłośników mojej kuchni :) Wybaczcie to, że przepisy są same mięsne, ale ja po prostu je bardzo lubię :)



  Składniki: 

Ciasto na naleśniki:
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1-2 jajka
Farsz:
  • 1 brokuł
  • 15 dag kiełbasy/wędliny w kawałku 
(można ominąć ten punkt i będzie danie wegetariańskie)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor średniej wielkości
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, pieprz
  • szczypta przyprawy do pizzy
  • szczypta papryki suszonej
Dip:
  • 5 łyżeczek śmietany/jogurtu naturalnego
  • 2,5-3 łyżeczki musztardy miodowej
Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • cukier
  • 20 dag sera żółtego w plastrach
  • 50 g startego parmezanu
  
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20-30 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolać wody lub mleka, jeśli zaś zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki i wymieszać. Następnie usmażyć naleśniki. 










W międzyczasie brokuła podzielić na różyczki, sparzyć. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie ostudzić pokroić jeszcze drobniej. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry. Paprykę, pomidora oraz wędlinę pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z brokułem. Dodać musztardę i przyprawy. Wymieszać. 

 








Dalej elementy na dip, tj. śmietanę i musztardę połączyć i wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać po plasterku sera żółtego, na to farsz i zwijać z rulon. Tak przygotowane podgrzać na patelni bądź w piekarniku. Następnie ciepłe naleśniki posmarować dipem i posypać parmezanem.

Uwaga zostałem poproszony o danie wegańskie więc spełniam prośbę :) 

Przepis na naleśniki bez jajek:

Składniki na około 8 naleśników:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych
  • 1 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • na czubku noża szczypta sody
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Płatki zmielić w młynku. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i zmielone płatki. Wlać mleko i olej, wszystko energicznie wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto na początku będzie dość rzadkie, dlatego dobrze zostawić je na kwadrans, żeby zgęstniało.

Reszta przepisu taka sama jak powyższa, Zrobiłem kilka takich naleśników i naprawdę smakują tak samo :)

Smacznego :)

 

Brak komentarzy: