Chyba każdy lubi zjeść sobie naleśnika z dżemem lub jeszcze lepiej z kremem czekoladowym. Dla was dziś naleśnik z farszem brokułowym. Łatwo, smacznie i zdrowo. A i na dole dodatek specjalnie dla wegańskich miłośników mojej kuchni :) Wybaczcie to, że przepisy są same mięsne, ale ja po prostu je bardzo lubię :)
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2,5-3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1-2 jajka
- 1 brokuł
- 15 dag kiełbasy/wędliny w kawałku
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor średniej wielkości
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól, pieprz
- szczypta przyprawy do pizzy
- szczypta papryki suszonej
- 5 łyżeczek śmietany/jogurtu naturalnego
- 2,5-3 łyżeczki musztardy miodowej
- oliwa z oliwek do smażenia
- cukier
- 20 dag sera żółtego w plastrach
- 50 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20-30 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolać wody lub mleka, jeśli zaś zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki i wymieszać. Następnie usmażyć naleśniki.

W międzyczasie brokuła podzielić na różyczki, sparzyć. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie ostudzić pokroić jeszcze drobniej. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry. Paprykę, pomidora oraz wędlinę pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z brokułem. Dodać musztardę i przyprawy. Wymieszać.

Dalej elementy na dip, tj. śmietanę i musztardę połączyć i wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać po plasterku sera żółtego, na to farsz i zwijać z rulon. Tak przygotowane podgrzać na patelni bądź w piekarniku. Następnie ciepłe naleśniki posmarować dipem i posypać parmezanem.
Uwaga zostałem poproszony o danie wegańskie więc spełniam prośbę :)
Przepis na naleśniki bez jajek:
Składniki na około 8 naleśników:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych
- 1 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka oleju
- na czubku noża szczypta sody
- szczypta soli
Płatki zmielić w młynku. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i zmielone płatki. Wlać mleko i olej, wszystko energicznie wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto na początku będzie dość rzadkie, dlatego dobrze zostawić je na kwadrans, żeby zgęstniało.
Reszta przepisu taka sama jak powyższa, Zrobiłem kilka takich naleśników i naprawdę smakują tak samo :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz