Czas na rybkę. I to w jakim wydaniu. Pstrąg stał się moją ulubioną rybą po tym jak jakieś 8 lat temu gdzieś w Karpaczu jadłem w smażalni ryb właśnie pstrąga. Był niezwykle pyszny :) Dlatego wracając wspomnieniami do tamtej chwili postanowiłem upiec sobie własną rybkę :)
Składniki
- pstrąg świeży 2 szt
- ser feta pół opakowania
- koperek świeży 1 pęczek
- czosnek polski 1 główka
- cytryna 1 sztuka
- sól
- masło
Sposób przygotowania
- Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić na zewnątrz i w środku, natrzeć świeżym czosnkiem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Ser feta podusić, dodać czosnek i 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku. Do miękkiego masła dodać posiekany koperek i czosnek. Dobrze wymieszać, doprawić.
- Do środka każdej ryby włożyć wcześniej przygotowany farsz feta
- Pstrągi spiąć wykałaczkami. Pstrągi przełożyć na folię posmarowaną olejem.
- Na wierzchu każdego pstrąga położyć kawałki czosnku i masła. Folię zawinąć.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celcjusza. Rybę wstawić do piekarnika na około 20 minut.
- Następnie odwinąć folię i piec jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu zdjąć z folii.
Była tak smaczna i aromatyczna, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia zanim się na nią rzucili :PSMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz