sobota, 23 sierpnia 2014

pstrąg pieczony w folii nadziewany serem feta



Czas na rybkę. I to w jakim wydaniu. Pstrąg stał się moją ulubioną rybą po tym jak jakieś 8 lat temu gdzieś w Karpaczu jadłem w smażalni ryb właśnie pstrąga. Był niezwykle pyszny :) Dlatego wracając wspomnieniami do tamtej chwili postanowiłem upiec sobie własną rybkę :)







Składniki

  • pstrąg świeży 2 szt
  • ser feta pół opakowania
  • koperek świeży 1 pęczek
  • czosnek polski 1 główka
  • cytryna 1 sztuka
  • sól
  • masło


    Sposób przygotowania

    • Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić na zewnątrz i w środku, natrzeć świeżym czosnkiem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Ser feta podusić, dodać czosnek i 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku. Do miękkiego masła dodać posiekany koperek i czosnek. Dobrze wymieszać, doprawić.

    • Do środka każdej ryby włożyć wcześniej przygotowany farsz feta
    • Pstrągi spiąć wykałaczkami. Pstrągi przełożyć na folię posmarowaną olejem.
    • Na wierzchu każdego pstrąga położyć kawałki czosnku i masła. Folię zawinąć.

    •  Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celcjusza. Rybę wstawić do piekarnika na około 20 minut.
    • Następnie odwinąć folię i piec jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu zdjąć z folii.  
     Była tak smaczna i aromatyczna, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia zanim się na nią rzucili :P

    SMACZNEGO!

Brak komentarzy: