sobota, 30 sierpnia 2014

Duszony królik w sosie śmietanowym ze świeżym rozmarynem.



Dziś coś specjalnego :) Gdy zobaczyłem go w sklepie no to po prostu nie mogłem się powstrzymać. Kolejny smak dzieciństwa, gdy w kuchni u mojej babci rozchodził się zapach przyrządzanego królika to po prostu chciało się tam być :) Mięso królicze, jest chude, delikatne i dietetyczne idealne dla dzieci a zapach rozmarynu unosi się w mieszkaniu od wczoraj. Pełnie szczęścia dopełniło Podany go z młodymi ziemniaczkami i buraczkami przyrządzonymi na ciepło.   Mmmmm pycha :)


Składniki:
- 1 tuszka królika
- 1 cebula
- świeży rozmaryn
- 250 ml bulionu ( może być z kostki)
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki musztardy z gorczycą
- sól, pieprz
- olej
- łyżka masła
Składniki na buraczki na ciepło:
- 4 - 5 buraki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- łyżeczka mąki
- pół szklanki mleka
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki cukru

Sposób przyrządzania królika:
  • Z tuszki królika odkrawamy tłuszcz i sprawdzamy, czy w środku nic już nie ma, np. płucek czy serca. Jeżeli są, należy je usunąć.

  • Następnie dzielimy go na części. Ostrym nożem odcinamy tylne łapki. Należy wyczuć stawy i najpierw naciąć mięso, a potem ręką oddzielić chrząstki - "ukręcić". Potem comber dzielimy na mniejsze kawałki. Najlepiej zrobić to tasakiem, ale można też większym nożem. Pozostaje nam jeszcze górna część królika. Musimy naciąć mięso pod łopatkami , przeciąć stawy i oddzielić górne nóżki. Część z żebrami dzielimy przecinając nożem  między nimi.
  • Przygotowane części  królika myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony, oprószamy mąką. Cebulę siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy masło i w momencie, kiedy zacznie się pienić, układamy kawałki królika i obsmażamy na złoto z każdej strony ( na dużym ogniu).
  • Następnie mięso wrzucamy do rondelka (jak macie duży to dobrze ja miałem dwa mniejsze) dodajemy cebulkę, mieszamy. Po chwili zalewamy całość bulionem, mieszamy, zmniejszamy ogień, dodajemy gałązkę rozmaryny, przykrywamy i gotujemy 30-40 minut. ( co jakiś czas mieszamy).
  • Po tym czasie wyjmujemy delikatnie mięso do miski. Wywar przelewamy przez sitko by usunąć rozmaryn i cebulę. Wlewamy sam bulion z powrotem do rondelka  dodajemy mięso, dolewamy śmietanę, a następnie dodajemy musztardę. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy jeszcze 15 minut.
Sposób wykonania buraczków na ciepło:

  • Buraki umyć i gotować w mundurkach do miękkości. 
  • Przestudzone  buraki obrać i zetrzeć na tarce o  grubych oczkach. 

  • Przełożyć na patelnię
  • Buraki na patelni posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Zamieszać, a następnie zalać mlekiem. Posypać łyżeczką mąki i wymieszać
  • Dusić do prawie całkowitego odparowania płynu mieszając od czasu do czasu. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem
  • Na koniec dodać łyżeczkę masła i poczekać, aż się rozpuści. Wymieszać i można podawać.

Brak komentarzy: