Składniki, 4 porcje:
• 350 g filetów z łososia
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
• 1/2 ząbka czosnku
• 1 łyżka sosu czosnkowego
• 1 jajko
• torebka ryżu
• 2 - 3 kromki chleba tostowego
• mąka, olej roślinny
Dodatki: bułeczki, awokado, świeża kolendra, pomidory, cebula, sałata
Przygotowanie:
- Łososia
dokładnie oczyścić z ości, odciąć skórę oraz wyciąć szare części
filetu, pozostawiając tylko ładne pomarańczowe mięso.
- Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie drobniutko posiekać nożem.
- Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, oregano, skórką cytrynową, czosnkiem startym na drobnej tarce.. Dodać jajko, przestudzony ryż, wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
- Dodać rozdrobniony miąższ (bez skórek) z 2 tostów i dokładnie wszystko wyrobić ręką. Masa ma być średnio rzadka, na tyle rzadka aby można było uformować kotlety, nie musi być bardzo sztywna - w razie konieczności można dodać jeszcze jedną kromkę tosta.
- Uformowane kotlety obtoczyć lekko mąką - tylko z dwóch stron. Krótko smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, po około 15 - 30 sekund z każdej strony.
- Podawać w przekrojonych bułeczkach posmarowanych sosem czosnkowym, z kilkakrotnie złożoną sałatą, cieniutko pokrojoną cebulą, pomidorem oraz listkami świeżej kolendry. Usmażone kotleciki można trzymać w lodówce przez około 2 - 3 dni lub zamrażać.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz