czwartek, 21 sierpnia 2014

Burgery z łososia




 Dawno nie było żadnego posta bo miałem problem z komputerem. Teraz przepisy powinny pojawiać się systematycznie :) Na początek przedstawiam wam burgery z łososia. Sycące, smaczne, i o ciekawym smaku :)




Składniki, 4 porcje:
350 g filetów z łososia
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka sosu czosnkowego
1 jajko
torebka ryżu
2 - 3 kromki chleba tostowego
mąka, olej roślinny

Dodatki: bułeczki, awokado, świeża kolendra, pomidory, cebula, sałata

Przygotowanie:
  • Łososia dokładnie oczyścić z ości, odciąć skórę oraz wyciąć szare części filetu, pozostawiając tylko ładne pomarańczowe mięso.
     
  •  Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie drobniutko posiekać nożem.
  • Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, oregano, skórką cytrynową, czosnkiem startym na drobnej tarce.. Dodać jajko, przestudzony ryż, wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
  • Dodać rozdrobniony miąższ (bez skórek) z 2 tostów i dokładnie wszystko wyrobić ręką. Masa ma być średnio rzadka, na tyle rzadka aby można było uformować kotlety, nie musi być bardzo sztywna - w razie konieczności można dodać jeszcze jedną kromkę tosta.
  • Uformowane kotlety obtoczyć lekko mąką - tylko z dwóch stron. Krótko smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, po około 15 - 30 sekund z każdej strony.
  • Podawać w przekrojonych bułeczkach posmarowanych sosem czosnkowym, z kilkakrotnie złożoną sałatą, cieniutko pokrojoną cebulą, pomidorem oraz listkami świeżej kolendry. Usmażone kotleciki można trzymać w lodówce przez około 2 - 3 dni lub zamrażać.

 SMACZNEGO !

Brak komentarzy: