Zobaczyłem w sklepie fasolkę szparagową i nie mogłem sobie odmówić jej zakupu. Przedstawiam wam danie z kurczakiem i fasolką o sezamowym aromacie.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 1/2 kg piersi z kurczaka – ok 2 pojedyncze piersi
- 300g żółtej fasolki szparagowej (zielona również się sprawdzi, a nawet lepiej się prezentuje, tylko nie było akurat w sklepie)
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- ziarna sezamu
- natka pietruszki lub kolendry
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- szczypta płatków chili
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta kurkumy
Przygotowanie krok po kroku:
- Kurczaka pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszałem ze sobą i dodałem mięso. Odstawiłam na godzinę w chłodne miejsce.
- Fasolkę oczyściłem i z blanszowałem kilka minut we wrzątku. Następnie przełożyłem do wody z lodem, by zachowała jędrność. Odstawiłem.
- Do rozgrzanego woka (lub głębokiej patelni) wlałem 2-3 łyżki oleju, dodałem posiekany czosnek i wrzuciłem fasolkę. Smażyłem przez 2-3 minuty, a następnie przełożyłem na talerzyk.
- Na tym samym oleju obsmażyłem mięso osączone z marynaty.
- Gdy mięso było rumiane, dodałem fasolkę z czosnkiem i pozostałą marynatę. Smażyłem na dużym ogniu stale mieszając do chwili aż marynata się zredukuje.
- Gotowe danie przełożyłem na półmisek, posypałem ziarnami sezamu i udekorowałem natką.
- Podałem od razu z makaronem chow mein.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz