poniedziałek, 11 czerwca 2018

Zielone pesto z makaronem






Makaron z pesto to pyszne świeże i sycące danie. Zadowoli osoby unikające mięsa, ale połechta też podniebienie zatwardziałych mięsożerców 😊 

Składniki:
  • 300 gmakaronu
  • 1doniczka bazylii (3 garści)
  • 1mały ząbek czosnku
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • 80 mloliwy z oliwek
  • 30 gorzeszków piniowych (ja użyłem ziarenek słonecznika, smak jest trochę inny ale jest owiele taniej a równie smacznie 👍👍
  • 20 gtartego parmezanu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

    1. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, aż delikatnie się zarumienią.

    2. Przełóż orzeszki do wysokiego naczynia, dodaj do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu.

    3. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki sos, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za gęsty – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadki – dodaj bazylię lub parmezan.


    1. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem i podawaj.



  1. Smacznego 😁😋








Brak komentarzy: