środa, 11 czerwca 2014

ślimaczek na dopalaczu...


Pozostajemy w podróży w poszukiwaniu dobrej kuchni i nowych smaków. Ostatnio odwiedziliście ze mną Meksyk i postanowiłem się jeszcze w nim zatrzymać na chwilę. No kurczę jest tu nieziemsko ładnie przecież :) A jak pachnie z ich kuchni, mmmmm. Dziś przedstawiam wam moją wariację na temat tortilli. "Ślimak z tortilli" to połączenie znanych smaków w jeden nowy nieskazitelny :) Jestem pewien, że zaspokoi głód nawet największego łakomczucha :) Przyznaję źle je trochę zawinąłem, ale ja tu jestem od jedzenia, a nie od składania tortilli :P 



Składniki:
  • 4 placki tortilli
  • 1 sałata masłowa
  • łosoś wędzony (w plastrach)
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • rozmaryn
  • długi szczypiorek / wykałaczki

  • Zaczynamy od sosu koperkowego (przepis poniżej)
  • Gdy mamy już sos – zaczynamy komponować tortille. Placki smarujemy sosem (tylko z jednej strony). Na sos ląduje liść umytej sałaty masłowej i pokrojony w plastry łosoś.
  • Rybę posypujemy świeżym rozmarynem. Kroimy ogórek w długie plastry i układamy na rybie. Identycznie postępujemy z pomidorem.
  • Zawijamy tortillę i kroimy je na 2 części (jeżeli chcemy uzyskać mniejsze tortille – można pokroić na 3). Teraz najtrudniejszy moment – każdy z kawałków obwiązujemy długim szczypiorkiem. Zamiast szczypioru można użyć wykałaczki. Na koniec wstawiamy tortille na kilka minut do pieca (można również podawać zimne).
Sos KOPERKOWY:
Składniki:
  • koper (pęczek lub dwa)
  • mąka
  • śmietana gęsta
  • pieprz
  • curry
  • 2 kostki przyprawowe (warzywne)
Przygotowanie:
  • Zaczynamy od posiekania kopru na drobne kawałki.W międzyczasie gotujemy wodę i wracamy do niej kostki warzywne. Po kilku minutach na dość dużym ogniu otrzymamy wywar, do którego wrzucamy cały koper. Gotujemy przez parę minut i dodajemy odrobinę curry oraz świeżo zmielony pieprz.
  • Po dodaniu przypraw nadchodzi najważniejszy etap – zagęszczanie sosu. W oddzielnym naczyniu przygotujemy zagęszczacz koperkowy, czyli wodę, mąkę i śmietanę. Wlewamy więc do rondelka odrobinę wody, wsypujemy kilka łyżek mąki i śmietanę. Na koniec dodajemy zawiesinę do gotującego się wywaru koperkowego.
Ps. Dla leniwych: (są gotowe sosy koperkowe w sklepie, ujdą w tłumie, ale nie smakują tak dobrze jak przyrządzony własnoręcznie :) 








Brak komentarzy: