Pozostajemy w podróży w poszukiwaniu dobrej kuchni i nowych smaków. Ostatnio odwiedziliście ze mną Meksyk i postanowiłem się jeszcze w nim zatrzymać na chwilę. No kurczę jest tu nieziemsko ładnie przecież :) A jak pachnie z ich kuchni, mmmmm. Dziś przedstawiam wam moją wariację na temat tortilli. "Ślimak z tortilli" to połączenie znanych smaków w jeden nowy nieskazitelny :) Jestem pewien, że zaspokoi głód nawet największego łakomczucha :) Przyznaję źle je trochę zawinąłem, ale ja tu jestem od jedzenia, a nie od składania tortilli :P
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 1 sałata masłowa
- łosoś wędzony (w plastrach)
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- rozmaryn
- długi szczypiorek / wykałaczki
- Zaczynamy od sosu koperkowego (przepis poniżej)
- Gdy mamy już sos – zaczynamy komponować tortille. Placki smarujemy sosem (tylko z jednej strony). Na sos ląduje liść umytej sałaty masłowej i pokrojony w plastry łosoś.
- Rybę posypujemy świeżym rozmarynem. Kroimy ogórek w długie plastry i układamy na rybie. Identycznie postępujemy z pomidorem.
- Zawijamy tortillę i kroimy je na 2 części (jeżeli chcemy uzyskać mniejsze tortille – można pokroić na 3). Teraz najtrudniejszy moment – każdy z kawałków obwiązujemy długim szczypiorkiem. Zamiast szczypioru można użyć wykałaczki. Na koniec wstawiamy tortille na kilka minut do pieca (można również podawać zimne).
Składniki:
- koper (pęczek lub dwa)
- mąka
- śmietana gęsta
- pieprz
- curry
- 2 kostki przyprawowe (warzywne)
- Zaczynamy od posiekania kopru na drobne kawałki.W międzyczasie gotujemy wodę i wracamy do niej kostki warzywne. Po kilku minutach na dość dużym ogniu otrzymamy wywar, do którego wrzucamy cały koper. Gotujemy przez parę minut i dodajemy odrobinę curry oraz świeżo zmielony pieprz.
- Po dodaniu przypraw nadchodzi najważniejszy etap – zagęszczanie sosu. W oddzielnym naczyniu przygotujemy zagęszczacz koperkowy, czyli wodę, mąkę i śmietanę. Wlewamy więc do rondelka odrobinę wody, wsypujemy kilka łyżek mąki i śmietanę. Na koniec dodajemy zawiesinę do gotującego się wywaru koperkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz