Było coś chińskiego to teraz będzie coś meksykańskiego. Chili con carne. Znane na cały świat, danie pochodzące z amerykańskiego stanu Teksas, który był oryginalnie hiszpańsko - meksykańskim stanem. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”.
Składniki, 4 porcje:
• 1 łyżka oliwy
• 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
• 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 500 g mielonej wołowiny
• 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
• 1 łyżeczka cukru
• 2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
• 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
• opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów
• 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
• puszka kukurydzy
• około 100 ml wody
Przygotowanie:
- Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.
- Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
- Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i kukurydzę, gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
- Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
- Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz