poniedziałek, 9 czerwca 2014

Meksyk w kuchni


Było coś chińskiego to teraz będzie coś meksykańskiego. Chili con carne. Znane na cały świat, danie pochodzące z amerykańskiego stanu Teksas, który był oryginalnie hiszpańsko - meksykańskim stanem. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”.



 Składniki, 4 porcje:
 1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g mielonej wołowiny
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów
1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
puszka kukurydzy
około 100 ml wody

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.
  • Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
  • Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i kukurydzę, gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
  • Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo  wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
  • Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli





Brak komentarzy: