niedziela, 18 maja 2014

Kurczak Marynowany w majeranku, faszerowany jabłkami i cytryną.


Pieczony kurczak idealny na niedzielny obiadek z rodziną :)




duży kurczak , 1/2 łyżki pieprzu , łyżka soli , łyżka suszonego majeranku .
nadzienie : 4-5 kwaśnych jabłek , łyżka majeranku , szczypta cukru .
oraz : 4-6 jabłek , 1-2 cytryny , łyżka cukru , łużka majeranku , olej .
Sos:
jabłka, wino półsłodkie (najlepiej różowe), cukier, majeranek.

Kurczaka, myjemy (i jeśli ma wnętrzności opróżniamy i co lepsze chowamy na później) Odkrawamy szyjkę i "dupkę". Marynujemy w mieszaninie majeranku, pieprzu i soli. Jabłka kroimy w 8 i wypychamy jak się da najbardziej kurczaka. Dodajemy troszeczkę kawałków cytryny. Zawiązujemy nogi. Zaszywamy nitką kucharską lub wykałaczkami i wkładamy do naczynia żaroodpornego a później do piekarnika rozgrzanego do 250`C na 2 h. Gdy się zarumieni przykrywamy. Pod koniec pieczenia robimy sos. Kroimy pozostałe jabłka wrzucamy na patelnię, słodzimy dodajemy szczyptę lub dwie majeranku i gdy jabłka zaczną skwierczeć wlewamy lampkę wina i smażymy aż jabłka zamienią się w dżem. :)







Brak komentarzy: