Pieczony kurczak idealny na niedzielny obiadek z rodziną :)
duży kurczak , 1/2 łyżki pieprzu , łyżka soli , łyżka suszonego majeranku .
nadzienie : 4-5 kwaśnych jabłek , łyżka majeranku , szczypta cukru .
oraz : 4-6 jabłek , 1-2 cytryny , łyżka cukru , łużka majeranku , olej .
Sos:
jabłka, wino półsłodkie (najlepiej różowe), cukier, majeranek.
Kurczaka,
myjemy (i jeśli ma wnętrzności opróżniamy i co lepsze chowamy na
później) Odkrawamy szyjkę i "dupkę". Marynujemy w mieszaninie majeranku,
pieprzu i soli. Jabłka kroimy w 8 i wypychamy jak się da najbardziej
kurczaka. Dodajemy troszeczkę kawałków cytryny. Zawiązujemy nogi.
Zaszywamy nitką kucharską lub wykałaczkami i wkładamy do naczynia
żaroodpornego a później do piekarnika rozgrzanego do 250`C na 2 h. Gdy
się zarumieni przykrywamy. Pod koniec pieczenia robimy sos. Kroimy
pozostałe jabłka wrzucamy na patelnię, słodzimy dodajemy szczyptę lub
dwie majeranku i gdy jabłka zaczną skwierczeć wlewamy lampkę wina i smażymy aż jabłka zamienią się w dżem. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz