Argentyńskie pierożki dobre na każdą okazję :)
składniki:
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 łyżeczka soli
woda
Farsz:
1 puszka kukurydzy
30 dag cebuli
sól
pieprz
masło do smażenia

Ciasto
lepimy ze składników. Wody dodajemy tyle by uzyskać odpowiednią
konsystencję. Wałkujemy na grubość pół cm. Wykrajamy kółka o średnicy
10cm. Cebule przysmażamy i łączymy z kukurydzą :) Miksujemy ale tak nie
dokładnie by zostało trochę wyczuwalnych ziaren kukurydzy. Nakładamy na
"pierożki" i lepimy jak zwykłe pierogi. Piekarnik nagrzewamy do 200`C.
Układamy "pierożki na blasze, wyłożonej pergaminem i pieczemy do
zarumienienia. Ważne: Pierożki mogą wydawać się suche , ale takie mają
być:) Chrupiące :) Warto zrobić jakiś ostry sos np z ostrych i zwykłych
pomidorów.
3 komentarze:
Nie wiedziałam, że się nam na roku taki talent kulinarny marnuje :) na co Ci ta pedagogika była:P
Zapisuję link w swoich blogowych "bestach", żeby sięgać po inspiracje :)
Powodzenia!
Dzięki i miłego gotowania :)
A mi sosu nie zrobiłeś <3
Prześlij komentarz