niedziela, 18 maja 2014

Empanadas z kukurydzą i cebulą


Argentyńskie pierożki dobre na każdą okazję :)



składniki:

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 łyżeczka soli
woda
Farsz:
1 puszka kukurydzy
30 dag cebuli
sól
pieprz
masło do smażenia

Ciasto lepimy ze składników. Wody dodajemy tyle by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wałkujemy na grubość pół cm. Wykrajamy kółka o średnicy 10cm. Cebule przysmażamy i łączymy z kukurydzą :) Miksujemy ale tak nie dokładnie by zostało trochę wyczuwalnych ziaren kukurydzy. Nakładamy na "pierożki" i lepimy jak zwykłe pierogi. Piekarnik nagrzewamy do 200`C. Układamy "pierożki na blasze, wyłożonej pergaminem i pieczemy do zarumienienia. Ważne: Pierożki mogą wydawać się suche , ale takie mają być:) Chrupiące :) Warto zrobić jakiś ostry sos np z ostrych i zwykłych pomidorów.

3 komentarze:

Ewa Mro pisze...

Nie wiedziałam, że się nam na roku taki talent kulinarny marnuje :) na co Ci ta pedagogika była:P
Zapisuję link w swoich blogowych "bestach", żeby sięgać po inspiracje :)
Powodzenia!

Rafał Ryll pisze...

Dzięki i miłego gotowania :)

Ania pisze...

A mi sosu nie zrobiłeś <3