piątek, 18 lipca 2014

Tagliatelle z sosem kurkowym.



 Lato nie daje nam chwili spokoju i grzeje nas słoneczko nieubłaganie. Wybierając się dziś do biedry (a jakże :) pomyślałem by zrobić coś co podkreśli ten nomen omen przyjemny czas i gdy usiądę przy talerzyku pełnym makaronu z kurkami zagości na mojej twarzy uśmiech :)
Makaron z sosem kurkowym to proste, ale bardzo smaczne i wykwintne danie :)
Smacznego wszystkim moim fanom hue hue hue :(





Składniki: (Ceny podane obok są cenami za całe produkty)

  • Makaron tagliatelle (w biedrze mieli tylko makaron wstęgi jajeczny, różnica niestety wyczuwalna ale i tak wyszło bardzo smacznie) (3zł)
  • 1.5-2 szklanek świeżych kurek (8zł)
  • 2 małe cebule (0.70gr)
  • 0.5 łyżki stołowej masła (3zł)
  • 4 lyzki stołowe maki
  • 150 ml bulionu z cielęciny (1.65zł za kostki)
  • 1 szklanka śmietany (1.55zł)
  • Sol ziolowa
  • Pieprz
  • swieza bazylia (przybranie) (4zł)
  • mozzarella tarta (3.49zł)

Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i gdy się rozpuści dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. 
2. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy umyte i osuszone kurki (duże kroimy małe zostawiamy takie jakie są) i smażymy aż zmiękną jakieś 2 min.
3. Oprószamy kurki mąką i zalewamy bulionem. Smażymy jeszcze 5 min.
4. Dodajemy szklankę śmietany (użyłem 12%) i gotujemy wszystko do 10min aż sos lekko zgęstnieje. Nie może być zbyt gęsty.

5. Sos podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym według przepisu na opakowaniu, oprószamy mozzarellą lub startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego :)



Ps. Specjalne podziękowania dla Ani G. i Justyny Ś. za degustację i miłe słowa uznania :)



Brak komentarzy: