Makaron z sosem kurkowym to proste, ale bardzo smaczne i wykwintne danie :)
Smacznego wszystkim moim fanom hue hue hue :(
- Makaron tagliatelle (w biedrze mieli tylko makaron wstęgi jajeczny, różnica niestety wyczuwalna ale i tak wyszło bardzo smacznie) (3zł)
- 1.5-2 szklanek świeżych kurek (8zł)
- 2 małe cebule (0.70gr)
- 0.5 łyżki stołowej masła (3zł)
- 4 lyzki stołowe maki
- 150 ml bulionu z cielęciny (1.65zł za kostki)
- 1 szklanka śmietany (1.55zł)
- Sol ziolowa
- Pieprz
- swieza bazylia (przybranie) (4zł)
- mozzarella tarta (3.49zł)
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i gdy się rozpuści dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
2. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy umyte i osuszone kurki (duże kroimy małe zostawiamy takie jakie są) i smażymy aż zmiękną jakieś 2 min.
3. Oprószamy kurki mąką i zalewamy bulionem. Smażymy jeszcze 5 min.
4. Dodajemy szklankę śmietany (użyłem 12%) i gotujemy wszystko do 10min aż sos lekko zgęstnieje. Nie może być zbyt gęsty.
5. Sos podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym według przepisu na opakowaniu, oprószamy mozzarellą lub startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego :)
Ps. Specjalne podziękowania dla Ani G. i Justyny Ś. za degustację i miłe słowa uznania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz