poniedziałek, 14 lipca 2014
Domowe Nuggetsy
Pyszne i lekkie kurczaczki w cieście. Kto się skusi?
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
marynata:
przyprawa do kurczaka
słodka papryka w proszku
czosnek granulowany
pieprz
ok. 3 łyżki oleju
ok. 4 łyżki mleka
ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki bułki tartej
jajko + ok. 3 łyżki mleka
Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać jeszcze raz w mące (lub bułce tartej) i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.
Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. barbecue, czosnkowy, chili) oraz z warzywami.
Ja podałem w picie sałatę, pomidory i zielony ogórek oblane sosem jogurtowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz