Pamiętam jak mama lepiła w domu kopytka i ja patrzyłem na to i czekałem z niecierpliwością jak będę mógł zjeść je wszystkie :) Co widać, niestety teraz jak stoję bokiem :( Postanowiłem przypomnieć sobie smak dzieciństwa, ale u mnie będzie troszkę inaczej, ale równie pysznie. Przed Wami: kopytka z serem! Banalne? Wcale nie. Wszystko jest kwestią dodatków. Są bardzo uniwersalnym daniem. Są szybkie do przygotowania. Doskonale smakują z sosem grzybowym lub na słodko np. z owocami. Dziś prezentuję najbardziej popularną wersję kopytek, czyli z dodatkiem sera białego i cukru. Niebo w gębie!
Składniki:
- 700g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki
- 250 g sera białego
- 1 jajko
- Dodatkowo
- 100g rozgniecionego sera białego
- cukier, ilość według uznania
- masło klarowane, ilość według uznania
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki ugniatamy albo przepuszczamy przez praskę. Na stolnicy kładziemy rozgniecione ziemniaki, dodajemy do nich mąkę, twaróg i wbijamy jajko.
- Składniki najpierw siekamy za pomocą noża, a następnie zagniatamy z nich jednolite ciasto.
- Po zagnieceniu ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części formujemy wałek grubości ok.3 cm. Za pomocą noża należy każdy wałek lekko spłaszczyć. Pod skosem kroimy ciasto w romby.
- W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Kopytka wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 minut (muszą wypłynąć na powierzchnię).
- Ugotowane kopytka podajemy posypane serem białym, cukrem i polane dodatkowo sklarowanym masłem.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz