wtorek, 3 lutego 2015

Kasza Jaglana z pieczarkami, puree z soczewicy, świeża surówka.



Zmieniam nawyki żywieniowe. Tak, tak zapytacie "GDZIE JEST MIĘSO!!! MY CHCEMY MIĘSA".  Mięso oczywiście, nie znika z mojego jadłospisu, ale znacząco je ograniczam. Dziś przedstawiam zdrowe, delikatne, proste, lekkie, danie które zaspokoiło całkowicie mój apetyt (a nie jest mały) i było wyjątkowo smaczne. Nie jestem fanem vega, vege, itd. itp., ale uwierzcie mi przekonałem się do tego dania całkowicie i polecam je nawet zagorzałym mięsożercom.


SKŁADNIKI:
Na kaszę:
  •  
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 0,4 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła nisko tłuszczowego lub oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz czarny ale może byż pieprz kayenne do smaku.


  • Kaszę jaglaną umyć i ugotować na sypko z dodatkiem masła i soli. Proporcje kaszy do wody 1:2.


  • W międzyczasie wypłukać szybko pieczarki, osuszyć w papierowych ręcznikach. Posiekać w średniej gubości plasterki i udusić.


    Na puree z  soczewicy:

    • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
    • 1 pomidor
    • olej
    • przyprawy (sól, pieprz, sól ziołowa, curry, ostra papryka w proszku, czosnek granulowany lub staropolski, kminek mielony)

    Etapy przygotowania

    1. Odmierzoną ilość soczewicy wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować  ok. 7 minut. Odcedzić na sitku lub durszlaku, przelać zimną wodą, umieścić w garnku lub zamykanym pojemniku.
    Uwaga! Czerwona soczewica ma tendencje do szybkiego rozgotowywania, dlatego nawet przed upływem podanego czasu warto sprawdzić, czy ziarna nie są już miękkie.
    2. Pomidora umyć, pokroić w kostkę, dodać do pojemnika z soczewicą, wymieszać. Przyprawić według uznania, ponownie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę - podczas chłodzenia można jeszcze raz wymieszać.
    4. W głębokim garnku rozgrzać olej, dodać soczewicę z pomidorem, smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 5 minut.

    Na surówkę:
    1 marchewka
    1/4 małego selera
    kawałek pora naciowego
    nisko tłuszczowy gęsty jogurt.
    Marchewkę trzemy na grubych ochach, seler kroimy w drobne paseczki, a pora w drobne "kółeczka".
    Dodajemy dosłownie kroplę oliwy z oliwek, i odrobinę jogurtu. Mieszamy, przyprawiamy wg. uznania i gotowe.

    SMACZNEGO :)

    Brak komentarzy: