Zmieniam nawyki żywieniowe. Tak, tak zapytacie "GDZIE JEST MIĘSO!!! MY CHCEMY MIĘSA". Mięso oczywiście, nie znika z mojego jadłospisu, ale znacząco je ograniczam. Dziś przedstawiam zdrowe, delikatne, proste, lekkie, danie które zaspokoiło całkowicie mój apetyt (a nie jest mały) i było wyjątkowo smaczne. Nie jestem fanem vega, vege, itd. itp., ale uwierzcie mi przekonałem się do tego dania całkowicie i polecam je nawet zagorzałym mięsożercom.
SKŁADNIKI:
Na kaszę:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 0,4 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła nisko tłuszczowego lub oliwy z oliwek
- Sól, pieprz czarny ale może byż pieprz kayenne do smaku.
Na puree z soczewicy:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 pomidor
- olej
- przyprawy (sól, pieprz, sól ziołowa, curry, ostra papryka w proszku, czosnek granulowany lub staropolski, kminek mielony)
Etapy przygotowania
1. Odmierzoną ilość soczewicy wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować ok. 7 minut. Odcedzić na sitku lub durszlaku, przelać zimną wodą, umieścić w garnku lub zamykanym pojemniku.Uwaga! Czerwona soczewica ma tendencje do szybkiego rozgotowywania, dlatego nawet przed upływem podanego czasu warto sprawdzić, czy ziarna nie są już miękkie.
2. Pomidora umyć, pokroić w kostkę, dodać do pojemnika z soczewicą, wymieszać. Przyprawić według uznania, ponownie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę - podczas chłodzenia można jeszcze raz wymieszać.
4. W głębokim garnku rozgrzać olej, dodać soczewicę z pomidorem, smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 5 minut.
Na surówkę:
1 marchewka
1/4 małego selera
kawałek pora naciowego
nisko tłuszczowy gęsty jogurt.
Marchewkę trzemy na grubych ochach, seler kroimy w drobne paseczki, a pora w drobne "kółeczka".
Dodajemy dosłownie kroplę oliwy z oliwek, i odrobinę jogurtu. Mieszamy, przyprawiamy wg. uznania i gotowe.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz